nesvrstani.org

  • Za one koji žele znati više...
Blog
utorak, ožujak 4, 2008
Crkva, ova hrvatska katolička, svakim danom me sve više oduševljava. Nakon što su u jednoj zagrebačkoj župi uveli plaćanje kave i sokova Očenašima i Zdravomarijama (o čemu je briljantnu kolumnu napisao Boro Dežulović) sada su u drugoj metropolskoj župi došli na fantastičnu ideju kako spriječiti da ih nemirna dječica ometaju u služenju mise.
Djecu će, naime staviti pod stakleno zvono, zajedno s roditeljima.
Nigdje ne piše hoće li im na ulazima pod zvono dijeliti i boce s kisikom kako bi izdržali sat-dva mise? Hoće li im se župnik udostojiti ući pod zvono kako bi im udjelio blagoslov?

VIŠE...
nesvrstani @ 21:15 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare
ponedjeljak, ožujak 3, 2008
Eto, došao je i taj dan. Nakon dugog razmišljanja i brojnih dvojbi odlučio sam se napokon na korak ka osamostaljenju i proglašenju nezavisnosti. Na adresi http://nesvrstani.org od sada ćete moći nastaviti čitati moje umotvorine. Kako će ovo biti sada toliko popularna nadzirana neovisnost, jednakim ritmom kao i do sada (što znači bar jednom tjedno) i na ovome mjestu i na blog.hr-u objavljivat ću standardne (glupe ili pametne, zavisno već o inspiraciji) postove. A one koji žele znati više pozivam da mi se pridruže na gore navedenoj novoj adresi. Što to donosi novoga? Pa u prvom redu na ovoj adresi ću pokušati revitalizirati svoj Photoaddict blog koji je dosta dugo vremena bio zanemaren, jednako kao i ponovno oživjeti moj najdraži hobi, što hoće reći - fotografiju.

VIŠE
nesvrstani @ 21:32 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
petak, veljača 29, 2008
Junkyja čitam već dugo. Zanitrigirao me je, kao i puno drugih čitatelja, jedinstvenim stilom, ponekad melankoličnim pričama, cinizmom i efektnom ironijom. Uvijek je gađao izravno u glavu i maestralno komentirao hrvatsku društvenu zbilju razotkrivajući sve njene maligne metastaze. Šira (ne samo blogerska) javnost upoznala ga je kada je zbog serije postova na blogu, njegova obitelj imala gadnih neugodnosti od strane jednog, blago rečeno, problematičnog župnika u rodnoj mu Županji, o čemu su pisali i nacionalni dnevni listovi. Tada je pod pritiskom, na jedno vrijeme, prestao pisati, ali se poslije ponovno vratio, najprije na blogor, a potom i na matični mu blog anathema borealis.
Prije par dana počeo je pisati za Babićev index.hr i već prvim člankom izazvao neviđenu buru koja je na kraju rezultirala i prijetnjama smrću koje su mu nepoznati maloumnici ispisali u portunu bivše (!?) indexove redakcije. Uvijek sam alergičan kada se prijeti smrću nekome tko napiše ili kaže nešto što nekome drugome baš i nije drago pročitati ili čuti. Neću ulaziti u polemike oko nacrtanih vojnika na nekom zagrebačkom muralu. Mislim da je Vin sasvim lijepo objasnio sve činjenice i tu se nema šta dodati.

VIŠE...
nesvrstani @ 23:35 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
ponedjeljak, veljača 25, 2008
Prateći nogomet čovjek svašta nauči: rupture zadnjih i prednjih loža, zavrnuti zglobovi, bolovi u preponama, istegnuće križnih ligamenata... Najnovija lekcija nogometnih ozljeda zove se lom fibule, odnosno lisne kosti.
Neizmjerno mi je žao Da Silve. Skromni momak koji je prošao putešestviju od favela do sjevernog Londona morat će proći još jednu golgotu. Ali ne sumnjam da će se vratiti jer ako je preživio Mamića, mora i ovo. I opet će, zapamtite, zabijat i za Arsenal i za reprezentaciju, vjerujem u tandemu s drugim fascinantnim povratnikom, Klasnićem.
Međutim, sad su novinari po medijima krenuli s natpisima u kojima, maltene, traže krv. «Start koji je uništio ambiciju malog nogometnog naroda», «Eduardo izgubljen za Euro», «Horor u Birminghamu» samo su neki od katastrofičnih naslova koji su vrištali s jutarnjih novina.

VIŠE...
nesvrstani @ 00:05 |Komentiraj | Komentari: 0
nedjelja, veljača 10, 2008
Nesvrstani blog otkriva pozadinu e-mail dopisivanja Butkovića i Sanadera: Što se zbilo, kako je teklo njihovo elektronsko općenje i gdje su se dogodile smetnje u komunikacijskom tunelu? Iz minute u minutu donosimo vam dramatični razvoj događaja na Vladinim i EPH-ovim kompjuterskim serverima. Što je, zapravo, premijer napisao vodećem hrvatskom unutrašnjopolitičkom kolumnistu i kako su manipulatori u komunikacijskom kanalu izvrnuli napisane činjenice otkrijte samo na Nesvrstanom blogu.

VIŠE...
nesvrstani @ 19:29 |Komentiraj | Komentari: 0
utorak, siječanj 29, 2008
Uvijek sam bio pasionirani čitatelj svih vrsta tiskanih medija, a posebno novina. Međutim, danas sam sam sebe uhvatio kako ponuđene svježe novine nisam ni pogledao. I nisam mogao, a da se ne upitam kako to da mi više nije stalo do čitanja tih nekad fascinantnih dnevnih izdanja štampanih na jeftinom roto-papiru. (Mislim, nije da ne znam odgovor na ovo pitanje, ali čisto da vas upoznam s povješću bolesti.)
Najranija moja sjećanja na novine sežu tamo do kasnih sedamdesetih-ranih osamdesetih. Jedina novina u mojoj kući uvijek je bila samo Slobodna Dalmacija s crvenim logotipom u times new roman fontu, s ordenom bratstva i jedinstva sa zlatnim vijencem, siromašnim tv programom i vijestima s telexa na zadnjoj strani, te golemim formatom posebno nezgrapnim za čitanje, primjerice u autobusu. Valjda je jedina novina nezgrapnija za čitanje u takvom okruženju bio sarajevski As, prvi yu tabloid, koji sam čitao samo u ljetnim mjesecima kad bi mi ga, natopljena ambrom soleiem, ostavili turisti iz Vogošće ili Dervente.

VIŠE...
nesvrstani @ 22:16 |Komentiraj | Komentari: 0
četvrtak, siječanj 10, 2008
Sutra 11.siječnja, negdje u ranim jutarnjim satima, napunit će se točno 40 godina od onoga jutra kada su osmorica splitskih momaka izašla iz svoga stana u Getu i s metlama u rukama razmazalo tridesetak litara crvene boje po tisućljetnim pločama Dioklecijanovog Peristila. Kasnije je taj akt kolokvijalno nazvan «Crveni Peristil» i kao takav postao jedna od najpoznatijih domaćih urbanih legendi, ali i natuknica u svim svjetskim enciklopedijama moderne umjetnosti, a povijesničari umjetnosti ovu intervenciju smatraju za jednu od prvih konceptualnih akcija uopće. Na domaćem terenu, pak, dugo je trebalo da se Crveni Peristil iz vandalskog čina prometne u umjetnički, a pravo javnosti je dobio tek u zadnje vrijeme, pa tako čak i nagrada za nainventivnijeg umjetnika na splitskom Biennalu grafičke umjetnosti nosi ime Crvenog Peristila.
Provokativna akcija je tadašnji uspavani Split prodrmala iz temelja, a s vremenom se uzdigla u mit obavijen velom tajne i mistifikacije. Tome je pridonijela i činjenica da sami akteri nikad nisu željeli javno govoriti o samom činu pituravanja. (Jedini izuzetak, koliko znam, je interview koji sam svojedobno napravio za Kroniku s jednim od glavnih aktera ove akcije, Slavenom Sumićem iz kojeg ću vam ovdje donijeti neke izvatke.)
Isto tako, dodatnu dozu intrigantnosti cijelom slučaju daje i činjenica da su dvojica od četiri glavna inicijatora akcije nekoliko godina nakon toga izgubili živote pod prilično bizarnim okolnostima.

VIŠE...
nesvrstani @ 08:18 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
ponedjeljak, prosinac 24, 2007
«Fairytale ov New York» po četvrti put se našla među Top 10 pjesama britanske ljestvice singlova (trenutno zauzima 4. mjesto), te se tako još jedanput potvrdila kao najomiljenija i najprepoznatljivija božićna melodija. Iako meni to i nije najdraža božićna stvar: tu mi je ipak bez premca Waitsova «Christmas card from a hooker in Minneapolis» (btw. na ovom blogu je neka irska ekipa pokušavala ovu pjesmu dovesti na vrh njihove božićne ljestvice, ali im to nažalost nije uspjelo), a Poguesi su u svojoj relativno kratkoj karijeri imali kudikamo boljih pjesama, Shanea MacGowana, smatram jednim od najvećih rock pjesnika svih vremena.

VIŠE...
nesvrstani @ 20:15 |Komentiraj | Komentari: 0
petak, prosinac 21, 2007
Dok u ovom tko zna kojem po redu postmodernističkom svjetskom potrošačkom ratu svi oko mene hrabro jurišaju na trgovine, naoružani plastičnim flexicard-mačevima i novčanicima-štitovima prepunim božićnih kupona, ja mirno koračam, gledam i smijem se. Al' isto pazim da me u općoj tarapani ne okrzne kakav zalutali šrapnel od plotuna smrtonosne trgovačke artiljerije ili da se ne ugušim u dimu bojnih otrova koje merkantilističke brigade podmuklo ispuštaju na (st)ratištu.
Da je vrag odnio šalu i da su sve linije probijene na antišoping fronti shvatio sam sinoć dok sam gledao Bagu kako na galeriji nekog zagrebačkog Malla, onako po svoju, skakuće na prstima i raspravlja sa sugovornicima o predblagdanskoj šoping-maniji. Kapitulacija je definitivno potpisana u trenutku kada se u kadru Otvorenog (ej, Otvorenog!) pojavila meni draga šinjorina Pišek zajedno s onom kudikamo mi antipatičnijom Sneki «čik pogodi čime se bavim» Mehun, te kad su njih dvije krenule ležerno tumačiti doktrinu modernog šopingholičkog ratovanja.

VIŠE...
nesvrstani @ 22:06 |Isključeno | Komentari: 0
utorak, prosinac 11, 2007

Naletio sam ovih dana na zanimljivu španjolsku reklamu kojom je 2003. godine madridski Atletico obilježavao svoju stotu obljetnicu postojanja.

VIŠE...

nesvrstani @ 20:10 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare