nesvrstani.org

  • Za one koji žele znati više...
Blog
utorak, veljača 6, 2007
Pogleda san danas napokon i ja dokumentarac «An inconvenient truth» di nas onaj jadni luzer Al Gore upozorava na kobne posljedice globalnog zatopljavanja. Iako je sniman prilično glupo (uglavnom gledamo slide show Goreovog predavanja, te slatkaste Alove reminiscencije sritnog djetinjstva i odrastanja na farmi di je njegova obitelj uzgajala, kakve li ironije, duvan) moram priznat da mi je film ipak malo da mislit. Moran napomenit da se meni ka dežurnom pesimisti, još odavno čini da smo ka čovječanstvo u cjelini (posebno naših par zadnjih generacija) prilično izasrali motku i da ćemo zato teško izronit iz ove septičke jame u kojoj zadnje vrime ronimo i polako gucamo vlastita govna. No, onda mi je pao pogled na ofucani reciklirani papir od kojeg je napravljen omot ovoga DVD izdanja i na listu nazvanu «ten things to do» na kojoj je opisano deset jednostavnih stvari koje svatko od nas može napravit kako bi pripomoga zaustavit globalno zatopljenje. Malo san sve to pročita i pokuša rezimirat šta ja od toga radin, a čega se gnušam.
Prvo piše: Minjaj svitlo. To oće reć da bi tribali prominit one stare kruškolike žaruje, s novin šta više ne sliće na žaruju nego više na neku spiralu u koju više ne moreš gledat koliko blišći. E, tu san nabavija, platija je osandeset kuna i jebat ću joj mater ako prigori.
Drugo: Manje vozi. Šetaj, vozi biciklu, dili auto resurse s drugin jadnicima, vozi se metroon ili, najboje, sidi doma i plači. E jebi ga ovo ne mogu i da oću. Triba bi se dignit u pet i po ako bi tija stić na vrime na posal pješke, biciklon ne mogu uzgurat uz ove moje uzbrdice ovde, a metroa još nemamo ovde doli. Bar dok ne dovedemo Bandića za načelnika.
Treće: Recikliraj. A jebenti ovo radin kliko mi moji komunalci dozvole. U nas ima samo jedan kontejner za odvajanje otpada i ja ga učestalo koristin. Papir bacan u taj kontejner, a plastične boce kupin i kad se skupi krcat kombi sve to nosin u Konzuma, dobijen pare i kupin čevapa. Znači to san rješija koliko san moga. Ajmo dalje.
Četvrto: Provjeri gume. Najprije mi govori da ne vozin, a onda me tira i da gledan koliko je bara tlak u gumama. Ajde, dobro, to radin, ne toliko radi zatopljenja nego više zbog moje sigurnosti na cesti.
Peto: Koristi manje vruće vode. Ovde ću samo citirat velikog crnogorskog mislioca, mudrozofa i ekološkog aktivistu Ramba Amadeusa: «...kad se spoje studen ladna voda s posestrimom svojom iz bojlera vodom vrućom. Aj tad se rađa, tad se rađa ašik mlada voda meraklijska...» Koristimo, dakle, ašik mlaku vodu za pranje guze i ostalih pripadajućih djelova tijela.
Šesto: Izbjegavaj proizvode s puno ambalaže. Je, naručit ću iz Amerike krhki objektiv od par ijada kuna i onda ću in reć da mi ga pošalju u ka rizla tankoj kuverti. Moš mislit. E, ovo neću poštovat, ko ih jebe. Plus volin raspakivat poklone...
Sedmo: Podesite termostate. Već sad prakticiran da se misto velikoga grijanja, pokrijen dekicon i uživan. Plus što liti ne koristin klimu: «Ne zato što ja volim da se znojim, već zato da bi se iznerviro...».
Osmo: Posadi drvo. E, ovo sam obavija. I to tri puta. Jedan bajam i dvi mandarine jako dobro napreduju, fala na pitanju. Evo već sedmu ili osmu godinu listaju i apsorbiraju ugljični dioksid.
Deveto: Ištekaji elektroničke aparate i bilu tehniku. Ne ostavjaj punjač od mobitela uštekan i onda kad se mobitel ne puni. Ištekaj iz mriže stari video, a ne da ti služi samo ko digitalni sat. Ištekaj ti kompjuter, a ne cilu noć skidat pogani sadržaj s interneta i čitat te nesriknje blogove. Vrag ti blogove i internet ne odnija.
Deseto: Uči i aktiviraj se na http://www.climatecrisis.net/
E, Al Gore, svaka ti piva. Miritaš i Oscara i Nobela za ovi film kad si s njime i mene uspija natrat da ipak malo promislin o svemu ovome.
Ipak ima nade za nas... Bez zajebavanja.
nesvrstani @ 22:09 |Komentiraj | Komentari: 0