nesvrstani.org

  • Za one koji žele znati više...
Blog
četvrtak, studeni 23, 2006
Ime neustrašivog heroja domovinskog rata i poraća, generala i župana, Branimira pl. Glavaša, bit će zlatnim slovima upisano u udžbenike iz kojih će se uskoro izučavati suvremena hrvatska povijest. Njegova neumrla dijela govoriti će za njega i o njemu: iz izvora njegove plemenitosti, čovječnosti, junaštva i čojstva, filantropije i humanizma, te nadasve hrabrosti, napajat će se buduće generacije hrvatskih uzdanica u vjekovnoj borbi protiv zla. Ovog neimara demokratske misli, koji je postojano kano njegov drevni slavonski hrast odoljevao dušmanskim udarima, pamtit će svi oni kojima je napredak hrvatstva i hrvatske države oduvijek bio pri srcu.
Biti će, nažalost, uvijek onih koji će podrivati i omalovažavati, čak štaviše i osuđivati, Glavaševo djelo, no moramo jasno i glasno poručiti takvim protuhama i smutljivcima: Neće vam uspjeti, gospodo, ili ako više volite, drugovi! Jer ovdje niče još tisuće i tisuće novih Glavaša koji cijene i poštuju tekovine koje nam je on ostavio u amanet i koji će ih znati sačuvati neokaljane. I neće se ustručavati da najodlučnije udare po svima onima koji bi imali takve nečasne primisli o djelu ovoga heroja svoje epohe, kojeg ništa više ne može spriječiti da u vječnoj aleji hrvatskih velikana stane uz bok vječnom Tomislavu, Zrinskom, Starčeviću, Radiću i Tuđmanu.
I mada neki smatraju suprotno, ono što je on napravio ne žaleći vlastiti život i ugled, itekako se pozitivno odrazilo na sve nas. Svi se moramo zapitati: kako bi izgledao naš život i život naših najmilijih da Branimir Glavaš nije učinio to što je učinio. Kakva bi nam danas najmilija Hrvatska izgledala i koliko bi nam dušman po njoj haračio da ispred njega u tom odsudnom trenutku hrvatske povijesne zbiljnosti nije hrabro stao ovaj vitez panonske ravni i odlučno mu se suprostavio. I da ga danas upitati: «Branimire, bi li ponovno tako postupio?» - ovaj uznik čistog srca bez sumnje bi odgovorio: «Naravno! Uvijek sve za Hrvatsku, a Hrvatsku nizašto! »
A mi danas znamo da su te tri stotine svojeručno zaokruženih i podmetnutih Glavaševih glasačkih listića, ma kako tada izgledali mali i minorni, u stvari gigantski i neprocjenjivi, usudio bih se reći i Božjom providnošću blagoslovljeni. Jer zapitajte se što bi usljedilo da tada, na Sedmom saboru HDZ-a, nije pobjedio Sanader? Kakva bi nam danas Hrvatska izgledala da se na Sanaderovom mjestu kakvom gorkom (zakulisnom) igrom sudbine našao Ivić Pašalić ili (o, Bože!) Maja Freundlich. I zato ti vječna hvala Župane što im nisi dopustio da oni zagospodare našim sudbinama!
nesvrstani @ 19:46 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare