nesvrstani.org

  • Za one koji žele znati više...
Blog
četvrtak, siječanj 10, 2008
Sutra 11.siječnja, negdje u ranim jutarnjim satima, napunit će se točno 40 godina od onoga jutra kada su osmorica splitskih momaka izašla iz svoga stana u Getu i s metlama u rukama razmazalo tridesetak litara crvene boje po tisućljetnim pločama Dioklecijanovog Peristila. Kasnije je taj akt kolokvijalno nazvan «Crveni Peristil» i kao takav postao jedna od najpoznatijih domaćih urbanih legendi, ali i natuknica u svim svjetskim enciklopedijama moderne umjetnosti, a povijesničari umjetnosti ovu intervenciju smatraju za jednu od prvih konceptualnih akcija uopće. Na domaćem terenu, pak, dugo je trebalo da se Crveni Peristil iz vandalskog čina prometne u umjetnički, a pravo javnosti je dobio tek u zadnje vrijeme, pa tako čak i nagrada za nainventivnijeg umjetnika na splitskom Biennalu grafičke umjetnosti nosi ime Crvenog Peristila.
Provokativna akcija je tadašnji uspavani Split prodrmala iz temelja, a s vremenom se uzdigla u mit obavijen velom tajne i mistifikacije. Tome je pridonijela i činjenica da sami akteri nikad nisu željeli javno govoriti o samom činu pituravanja. (Jedini izuzetak, koliko znam, je interview koji sam svojedobno napravio za Kroniku s jednim od glavnih aktera ove akcije, Slavenom Sumićem iz kojeg ću vam ovdje donijeti neke izvatke.)
Isto tako, dodatnu dozu intrigantnosti cijelom slučaju daje i činjenica da su dvojica od četiri glavna inicijatora akcije nekoliko godina nakon toga izgubili živote pod prilično bizarnim okolnostima.

VIŠE...
nesvrstani @ 08:18 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare