nesvrstani.org

  • Za one koji žele znati više...
Blog
subota, listopad 7, 2006
Strah je vrlo zajebana stvar, pogotovo kad ti se usadi još u ranom djetinjstvu. A ako se poklopi da ti to bude i neka gadna psihička trauma onda je čovjek već od malih nogu zreo za redovito mjesečno hodočašće sanatorijima, da ne kažem ludnicama u Vrapču ili na Ugljanu. Ovo što ću u retcima koji slijede opisat mogu nazvati traumom, koja se usjekla u pamćenje ne samo meni nego i nebrojenim pripadnicima moje generacije rođene u periodu od sredine sedamdesetih do početka osamdesetih godina, a koji su se tog kobnog dana igrom sudbine našli ispred malih ekrana.
Bila je sredina osamdesetih godina prošlog stoljeća (sad opet zvučim ko stari did koji je unuke okupija oko sebe i priča im priče iz davnine). Detalje o mjesecu ili godišnjem dobu u kojem se «događaj» zbio ne pamtim, ali sam siguran da je bilo kasno subotnje ili nedjeljno popodne. Pravo vrijeme na TV-u za kakav obiteljski film ili komediju iz poznate radionice Čkalje, Mije Aleksića i Pavla Vujsića. No, neki ne baš promućurni tadašnji urednik filmskog programa federalne televizije odlučio je da umjesto toga prikaže, danas već zloglasni, horor srpskog redatelja Đorđa Kadijevića, «Leptirica». Nije znao taj neimenovani filmski urednik kako će dugoročne posljedice imati ovaj njegov potez kada je (greškom?) umjesto, recimo, «Kamiondžija» i doživljaja Paje i Jareta u program ubacio ovu grozomornu domaću noćnu moru.
Desetogodišnjaci su s jezom gledali dlakave ruke kako prevrću po brašnu, oči koje vire između dasaka i gledaju mlinara na kojem, na kraju ove morbidne balade, jaše izopačena vampirica s rupom u želudcu. Sve to, a i više, opisano je u ovom briljantnom Levijatanovom postu.
Ono što se on nije usudio, ja sam napravio. Poslije dvadesetak godina, unatoč upozorenjima rodbine, prijatelja i znanaca, ponovno sam odgledao omraženi film koji je istraumatizirao cijelu jednu generaciju do te mjere da su godinama kasnije po internetskim forumima i news grupama, pobornici kojekakvih teorija zavjere tumačili kako film u sebi skriva čak i subliminalne poruke koje su tako (tko zna za čiji račun i po čijim direktivama) pogubno djelovale na mlade i neformirane psihe.
Kakav je strah i danas bio prisutan najbolje kazuje činjenica da sam, nakon što sam jučer predvečer skinuo film s rapidsharea, gledanje odgodio za sljedeći dan nakon što se vratim s posla, e da mi opet ne bi utjecao na miran san i opće psiho-fizičko stanje.
Danas mi ovaj film i dalje izgleda prilično jezivo, posebno one iste scene koje sam i kao dijete zapamtio, te onaj bolesni urlik neke beštije (kukavice?) koji se provlači kroz cijeli film, a koji nikako ne bih želio imati kao melodiju na mobitelu (mada su i na takvu ideju dolazili kojekakvi pomraćeni umovi iz moje okoline). S druge strane, film je pomalo (da pomalo) i trashoidan, posebno one scene koje uključuju seljake koji traže grob pokojnog (da pokojnog) vampira Save Savanovića, posjet babi Mirjani koja, kao, zna gdje se nalazi taj grob, te scena nakon pijanke kad seljaci leže po zemlji, a pohotni novopećeni vodeničar Strahinja tiho na prstima ulazi u sobu gdje spava njegova djeva bajna (da bajna). Frazu «pile moje» da i ne spominjem.

Jednu vrlo pozitivnu kritiku ovog filma možete pročitati na filmskom portalu popcorn, a tamo se nalazi i odlična pripovjetka Milovana Glišića po kojoj je film snimljen.

A sam film možete skinuti ovdje:
Leptirica (1973)
http://rapidshare.de/files/25870766/Leptirica.part1.rar
http://rapidshare.de/files/25871523/Leptirica.part2.rar
http://rapidshare.de/files/25872378/Leptirica.part3.rar
http://rapidshare.de/files/25873174/Leptirica.part4.rar
http://rapidshare.de/files/25874103/Leptirica.part5.rar
http://rapidshare.de/files/25874811/Leptirica.part6.rar
http://rapidshare.de/files/25875000/Leptirica.part7.rar

Ipak, beware: Pažljivo s upotrebom, prije konzumacije dobro protresti i nikako ne preporučujem gledanje osobama mlađima od deset godina. Ne želim odgovornost za nove istraumatizirane generacije. E, da je bar ovakvo upozorenje dao onaj urednik filmskog programa federalne televizije prije kojih dvadesetak godina...
nesvrstani @ 00:28 |Komentiraj | Komentari: 11 | Prikaži komentare