nesvrstani.org

  • Za one koji žele znati više...
Blog
ponedjeljak, veljača 12, 2007
Preko jedne vijesti u Jutarnjem listu, došao sam do stranica Interpola i na njihovim sam se potjernicama zadržao prilično dugo vremena. Ne, nisam tražio svoje poznanike, kako bi zlobnici pomislili, nego me je zaintrigiralo tko se sve to tamo nalazi.

Naravno, kao pravi patriot, najprije sam pogledao spisak naših domaćih kriminalaca koje traže međunarodne policijske snage. Brojka od 56 ljupkih mugshotova s kojih nam se smiješe našijenci iz kriminalnog miljea i nije tako velika kada znamo kakavi se kriminal odigrava oko nas. Dovoljno vam je pogledati crne (a bogami i društvene) kronike u novinama i naći ćete još kandidata koji će se (prije ili kasnije) naći na zidu ureda ove međunarodne kriminalističko-policijske institucije sa sjedištem u francuskom Lyonu.

Ovom brojkom od 56 «reprezentativaca» smo definitivni prvaci regije jer naš najjači suparnik i u ovom sektoru, Srbija broji 52, Crna Gora ima 50, BiH 17, Slovenija 6, dok Makedonija nema niti jednog bjegunca na Interpolovoj listi. Moram napomenuti da ova brojka od 181 osobe ukupno s ovih prostora nije realna, budući se neki od kriminalaca ponavljaju na spiskovima (Mladić, Hadžić, Karadžić i još nekoliko ratnih zločinaca zastupaju krim-reprezentacije nekoliko zemalja).

Apsolutni rekorder među zemljama (bar po onome što sam ja pronašao) je Indija sa 253 bjegunca, a slijede je Bjelorusija sa 198, Albanija sa 160, SAD sa 107, te Pakistan i Kina sa po 87 bjegunaca pred zakonom. Iznenadile su me neke zemlje koje su mi oduvijek bile sinonim za kriminal poput Italije sa samo 13 likova, Brazil sa 18, Japan (nisu li tamo Jakuze?) sa 7, Južna Afrika sa 4 (suprotno svim predrasudama, ovdje se nalazi samo jedan crnoputi fugitive, dok su brojniji bijelci sa dva predstavnika, a jedan je žute rase) dok je samo Kolumbija donekle opravdala svoj epitet kriminalne destinacije sa (samo?) 55 ljudi na Interpolovim tjeralicama.

Naravno, u ovakvom društvu uvijek se naleti i na svakojake bisere. Ima ovde slika na kojima pojedine opasne kriminalce ne bi ni rođena majka pod prijetnjom vatrenim oružjem prepoznala. Tako talijanski mafijaš Luigi Perrotta ne treba strahovati da će ga itko prema slici prepoznati na ulici kakvog malog sicilijanskog primorskog gradića, a i Khaled Ajawid može mirno šetati Islamabadom zahvaljujući podeksponiranoj slici koja ga predstavlja.
Tu spadaju svakako i Nepalac Harihar Bhusal, Pakistanac Mohammad Mian, te njegov sunarodnjak Zafar Iqbal. Policijski fotografi, poserem vam se u zanat.

Najstariji bjegunac je naš predstavnik Milivoj Ašner, osumnjičen za ratne zločine iz 2. svj. rata koji i sa 93 godine na leđima uspješno izbjegava ruku zakona. Uz njega je Amerikanac John Slade Banker, investicijski prevarant star 86 godina. Još jedan naše gore list spada među starije delikvente. Miloš Cvetković iz Donjih Vuksinaca, 75-to godišnjak je kojeg optužuju, pazi sad, zbog huliganizma i vandalizma.
Žene su, jasno, manje zastupljene. Najčešće su optužene za prevare, a najstarija među njima je stanovita Miranda Gomez (74) iz San Salvadora.
Žene su često ovdje i zbog otmica vlastite djece i slutim da se iza ovih kriju zbilja tužne životne priče Marie Lybbert, Carmen OrdazKahine Tzion.

Najmlađa interpolova meta je Pakistanac rođen u Saudijskoj Arabiji, Waleed Mushtaq, šesnaestogodišnjak optužen za seksualne delikte.

Iako sam na prvi mah pomislio da je najtraženija obitelj Jafeck, muž Thomas, majka Billie i sin Thomas II, američki gastarbajteri u Costa Rici koji su optuženi za financijski inženjering i prijevaru, prilično sam se frapirao kad sam na Interpolovu siteu izbrojao 22 pripadnika indijske obitelji Debbarma. Pa ti ovde ne budi crna ovca.

U oči su mi upali pojedini kriminalci koji nalikuju nekim poznatim ličnostima. Vidimo tu tako i Charlesa Bronsona, Staljina, Boba Marleya, Raspućina, Balaševića, Roberta Redforda, Bona Voxa, a bogami i Osama bin Laden je tu :)

Na kraju i jedan apsurd: ima na listi i jedan Nepoznati koji govori slovenski i španjolski, a traže ga u Ekvadoru zbog šverca droge. Pa, eto, ako ga poznajete javite Interpolu, bit će vam zahvalni.
nesvrstani @ 23:15 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare