nesvrstani.org

  • Za one koji žele znati više...
Blog
petak, rujan 22, 2006
U Evropi se krajem devetnaestog stoljeća pojavila smrtonosna bolest vinove loze – filoksera ili po domaću – žilogriz, koja je do 1920. godine do te mjere uništila dalmatinske vinograde da je uz «Vinsku klauzulu» (uredba iz 1892. kojom je austrijska vlada dala Italiji ogromne povlastice za izvoz vina u austrougarske pokrajne) glavni uzrok masovnog iseljavanja Dalmatinaca diljem svijeta.
Tih dvadesetih godina, dok su parobrodi vozili gladne u prekomorske zemlje, pojavljuje se prvi zametak turizma, koji će tridesetak godina kasnije Dalmaciji donijeti novi preporod.
Čitam da nam se sprema «nova filoksera» koja će do 2020. (dakle na jubilarnu stogodišnjicu definitivnog trijumfa prave filoksere) uništiti turizam, granu na kojoj je Dalmacija, posljednjih desetljeća temeljila svoj gospodarski razvoj. Suše, poplave, neuobičajene temperature – kažu u britanskom Centre for future studies – promjenit će navike turista da putuju u danas popularna turistička središta poput Toskane, Atene, Maldiva ili Floride, te će se oni okrenuti novim destinacijama. I dok ove nabrojane regije definitivno imaju alternativu za razvoj, Dalmacija, a tako i Hrvatska, definitivno je nemaju.
Hoće li se još jedanput pokazati kako zaista malo učimo na vlastitim greškama i kolika je opasnost od orijentiranja ka samo jednoj gospodarskoj grani (koju smo ionako propilavali koliko smo mogli)? Hoće li opet ogromni valovi iseljavanja ponovno opustošiti dalmatinska sela i gradove? Ili su Britanci ovaj put u svojim katastrofičkim predviđanjima ipak malo pretjerali?
U ništa više nisam siguran osim u onu frazu: Živjet će ovaj narod.
nesvrstani @ 22:25 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare