nesvrstani.org

  • Za one koji žele znati više...
Blog
subota, veljača 3, 2007
"Hvala vam sto me ne razumijete i time ne slabite moju snagu"

Punih sedamnaest godina je prošlo otkad je otišao splitski pjesnik, kantautor, filozof, anarhist i nadasve humanist, Toma Bebić. Tog 4. veljače 1990. Toma nam se svima posljednji put nasmješio iza onog svog u bradu zaraslog lica i tiho otišao u svoj raj. («I neću, neću vam bogovi moliti milost, milost užitka vašeg raja. Za moj raj pitajte mene. Spavao sam na prsima zadovoljene žene...»). Otišao je tiho, baš kako je želio i upravo onako kako odlaze veliki-mali ljudi: bez velikih novinskih naslova i crnih barjaka, jeftinih televizijskih epitafa i prepisanih srceparajućih govorancija. Sve to on je iskreno prezirao, ali nadasve je prezirao ljudsku glupost. Glupost koja je svoju eksploziju doživjela neposredno nakon njegove smrti, u osvit još jednog besmislenog rata kada je zrak već opasno počeo vonjat po barutu. Toma, po vokaciji pacifist, humanist i optimist otišao je sretan, ne imajući priliku zapamtiti svo ono zlo ljudske gluposti kojem smo mi svjedočili.
Otišao je tiho, ali je na sreću, ostala harmonična buka njegovog hrapavog basa da nas upozorava kako se svim sredstvima treba oduprijeti gluposti koja nas okružuje.

Nevera"OPORUKA"
Ako se na kraju pokaže
da nisam bio loš pjesnik
onda sam novoga
vremena vjesnik
I neka je svaki profesor
proklet
koji bude tjerao djecu
da moje pjesme
uče napamet!

«Ako nisi u stanju da se rugaš i smiješ sebi, nemaš ni toliko vrijednosti da sagledaš svoje mane, pa ti zabranjujem da me ocjenjuješ. Amen.»

«Amerikanci su gladnima oteli miljarde da bi putovali na Misec. Pa šta su našli? Bovane i salbun. Ja putujem puno, puno dalje. Ja obilazin sve galaksije kad god zaželin i to bez dinara u žepu. Među zvizde jidrin. Kroz kristale i dragulje. Daleko...»

Putuj Toma i fala in...
nesvrstani @ 22:24 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare