nesvrstani.org

  • Za one koji žele znati više...
Blog
ponedjeljak, ožujak 19, 2007
A dan je tako lijepo počeo. Ležerno i bezbrižno po običaju, surfao sam bespućima interneta. Od stranice do stranice, ovlaš upijajući potrebne i nepotrebne informacije, baš poput pčele-truta koja(i) leti s cvijeta na cvijet i skuplja pelud da bi medo mogao uživati u slatkom medu, a ja gutat onaj gorki propolis kad me zaboli grlo (Ala sam danas pesnički raspoložen).

Ništa ne sluteći,  nabasao sam na američke stranice (http://www.pez.com/) PEZ bombona i pripadajućih figurica. I tamo sam pobliže upoznao povijest ovog zanimljivog fenomena moderne kulture, ali i doživo neviđeni šok.

No, krenimo redom.

PEZ je poput Mozarta, ali i Hitlera, svijet krenuo osvajati iz Austrije. Bombone je lansirao stanoviti Bečlija imenom Eduard Haas, 1927. godine, pa PEZ ove godine slavi 80 godina postojanja. Kratica PEZ dolazi od poslovično duge njemačke riječi Phefferminz, šta bi mi kratko i jasno rekli, pepermint, okus kojeg su imali prvi bomboni namjenjeni svima koji su se željeli ostaviti pušenja. Prve dispensere (ono iz čega smo «gulili» bomboncine) nalik upaljačima, patentirao je Oscar Uxa 1947. godine, a već 1952. PEZ kreće na američko tržište. Promućurni i dalekovidni Amerikanci, na dotad bezlični dispenser, nasadili su živopisnu glavu figurice i show je mogao početi. Neki od prvih PEZ likova bili su Popaj, Djed Mraz, te Miki Maus, a Disneyeva korporacija počela je dugu i uspješnu suradnju s PEZ-om koja traje do današnjih dana. Danas u svijetu postoji velika kolekcionarska PEZ zajednica (http://www.worldcollectorsnet.com/pez/), u Kaliforniji djeluje i muzej PEZ memorabilija (http://www.burlingamepezmuseum.com/), PEZ figurice su evoluirale i u mp3 playere (http://www.pezmp3.com/index.php), a neki zanesenjaci snimili su i višestruko nagrađivani dokumentarni film (http://www.pezheadsthemovie.com/).

Zanimljiva je i informacija koja je dugo kolala internetom i postala svojevrsni mit, da je ebay.com zamišljen kao site na kojem će PEZ zajednica trgovati i razmjenjivati svoje kolekcije. No, to se kasnije pokazalo kao čista patka i promidžbeni potez kojeg je neki marketinški savjetnik ebay-a progurao u medijima nakon što je saznao da je supruga osnivača ebay-a, Pierra Omidyara, pasionirana sakupljačica PEZ figurica.

U Jugoslaviji su PEZ figure i bombone po licenci radili Slovenci, točnije Kolinska, prehrambena tvrtka poznata i po nekoliko drugih legendarnih proizvoda: napitku «pred-Coca-Cola» generacija – Cockti, otčepljivaču crijeva – Donatu MG i «karies friendly» žvakaćoj gumi – Čunga-Lungi. O onim cigareta look-a-like žvakama sam već jednom davno pisao.

E, ovdje dolazimo do šoka kojeg sam spomenuo gore. Kao i svaki pošteni mulac i ja sam zobao goleme količine PEZ bombona, i posjedovao sam golemu kolekciju figurica (dobro, ajde, ne baš golemu, ali jedna kesa je sigurno bila krcata, što čitavih što rastavljenih figurica). Snješko Bijelić, Djed Mraz, Tom i Džeri, Šiljo, Pluton, Miki, Pajo Patak (on će meni uvik ostat Pajo jer ne mogu ovoga Paška provarit nikako, da ga jebeš), oni mali šareni kamiončići s crnim kolima, slonovi, vatrogasci, gusari, maharađe i prava satnija zloglasnih (tek danas shvaćam) maskota sarajevske Olimpijade – Vučaka. Vučko – s kapom, bez kape, s kacigom i u tri-četiri različite boje: bilo ih je u kesi brat-bratu dvadesetak komada. Kada sam na ovoj stranici (http://www.juicyraoul.com/pez/index.epl/?search=%22olympic%20vucko%20wolf%22)vidio kako se kreću cijene ovih figurica na kolekcionarskoj sceni prokleo sam onaj dan kad sam ih bacio u smeće. Mogao sam danas biti mladi bogataš s kojih desetak tisuća dolara u džepu, bem ti sriću i moj nepoduzetnički duh...

Naravoučenije: ne bacat stare stvari ma koliko vam smetale i ma koliko vam bezvrijedne izgledale. Nikad ne znaš kad će kakva kolekcionarska budala za njih izdvojit par stotina zelembaća, e da bi kompletirao svoju kolekciju.


nesvrstani @ 21:42 |Komentiraj | Komentari: 0